nov
06
2019

Checkpoint Charlie

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Komend weekend is het 30 jaar geleden dat De Muur viel. De Wende, noemen de Duitsers het. De omwenteling, het keerpunt. Deze vermaledijde grensovergang werd opengebroken, nadat de Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski tijdens een persconferentie versoepelde reizen aankondigde. Dat zou volgens hem gelijk ingaan, improviseerde hij.
Met de val van de Muur vervielen ook de grensovergangen tussen Oost- en West-Duitsland. De grensovergang Helmstedt-Marienborn, Checkpoint Alpha, Checkpoint Bravo, Checkpoint Charlie. Zoals het gaat met historische plekken, werd Checkpoint Charlie in Berlijn een toeristische trekpleister.
Checkpoint Charlie op de Friedrichstraße was de enige controlepost waar het corps diplomatique en overige buitenlanders (iedereen behalve West-Berlijners, West-Duitsers en inwoners van de Geallieerde Controleraad) over de weg Oost-Berlijn konden betreden. Met het openbaar vervoer was het nabijgelegen Bahnhof Friedrichstraße de enige mogelijkheid om als toerist het land binnen te komen.
Die trekpleister bestaat niet meer. Lokale autoriteiten hebben besloten de acteurs te stoppen. Het bedrijf Dance Factory mag niet langer acteurs inzetten op de plek waar tot dertig jaar geleden de bekendste grensovergang in de Berlijnse muur was. De autoriteiten zeggen die beslissing te nemen na klachten van toeristen en bewoners.
Toeristen werden bij het controlehuisje gedwongen om te betalen als ze een foto maakten, zeggen de Berlijnse autoriteiten. Daar verdiende het bedrijf volgens Bild tussen de 1500 en 5000 euro per dag. Dat is illegaal tenzij de acteurs een vergunning hebben, maar die krijgen ze niet.
En dus is het klaar. De foto’s zijn gratis.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.