mrt
17
2014

Chris

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is vandaag dertien jaar geleden dat Chris Götte, drummer van Bløf overleed. Het was mij bijna ontglipt. Bijna, want op de Facebookpagina van de band staat een filmpje met een prima versie van Ze Is Er Niet.
Deze versie werd gespeeld tijdens een optreden in Ziggo, Amsterdam, van afgelopen najaar. Zanger en gitarist Paskal Jakobsen kondigt aan dat ze bij het volgende nummer weliswaar met z’n vieren spelen, maar zonder Norman. Het publiek laat weten teleurgesteld te zijn.
Want in de Nederlandse muziekwereld is vrijwel niemand te vinden die de zingende drummer Norman Bonink kan evenaren.
Maar dan zet Jakobsen het genoemde nummer in, en verschijnt Götte – zoals in de bijbehorende clip – op het beeldscherm. De teleurstelling van Boninks afwezigheid is gelijk verdwenen. Wijlen de drummer van de Zeeuwse band was de publiekslieveling. Hij gebruikte een geel drumstel.
Götte was het enige bandlid dat niet uit Zeeland kwam. Hij kwam uit Haarlem. Niet slecht, uiteraard. Als “import-Zeeuw” deed de drummer wel iets terug. De officieuze spelling van zijn naam was ‘Gøtte’. Leuke woordspeling.
Dertien jaar geleden inmiddels.
Götte was met zijn motor op weg naar een optreden van Bløf. Vanuit Middelburg naar Schiedam. Maar net buiten Middelburg sloeg het noodlot toe. De drummer kwam nooit aan in Schiedam. Na een maandenlange pauze besloot Bløf om door te gaan. Met een vervanger van Götte. Niet diens voorganger bij de band, Henk Tjoonk (te horen op Naakt Onder De Hemel en Helder).
De mannen belden met Frank Boeijen en stelden hem de vraag of zijn drummer Bonink bij Bløf mocht komen drummen. Dat mocht. En sindsdien werd elk nieuw album van Bløf opgedragen aan Götte.
Dertien jaar geleden.
Ik herinner me het nog. Zijn overlijden was er één van een groot menselijk leed. Wat jammer. Voor zijn familie. Zijn bandmaatjes. Zijn geliefde Dione de Graaff, sportverslaggeefster van beroep. En voor de nederpop.
We zouden hier lang en breed over kunnen doorpraten. Journalistiek Nederland zou het dodelijke ongeval tot in den treure hebben nageplozen. Wat ging er fout tijdens dat motortochtje van Middelburg naar Schiedam?
Maar helaas. Götte’s ongeval zal waarschijnlijk immer in de schaduw blijven. Een half jaar later boorden twee vliegtuigen zich in de Twin Towers. En weer een paar maanden later werd de opkomende politicus Pim Fortuyn vermoord.
Zo blijft Götte voor altijd in de schaduw van het grote verhaal. Ondanks zijn gele drumstel.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.