mrt
15
2019

Christchurch

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Bij de terroristische aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn vrijdag minstens 49 doden gevallen. Het is de bloedigste terroristische aanslag ooit in Nieuw-Zeeland, dat vijf miljoen inwoners telt en waar iets meer dan 1 procent van de bevolking islamitisch is.
Nieuw-Zeeland is lid van het Gemenebest van Naties (het vroegere Britse Gemenebest). Abel Tasman, die als een van de eerste Europeanen Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het Stateland, in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Nederlandse cartografen veranderd in Nova Zeelandia, naar de Nederlandse provincie Zeeland. De Britse luitenant James Cook vertaalde dit op zijn beurt naar .
Opmerkelijk ook, trouwens. Een moskee in Christchurch. Christuskerk als plaatsnaam. Christus is Grieks voor Gezalfde, kerk komt van het Grieks Kyriakos of Kurios en betekent Van De Heer. Dat juist in deze stad een moskee is, is opmerkelijk. Want bezoekers van een moskee erkennen de Messias niet als Heer, hooguit als een grote profeet.
Desalniettemin, zo’n aanslag is een drama. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn geschokt door de berichten over de aanslagen in twee moskeeën in Christchurch. ,,Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee”, aldus het koningspaar in een verklaring op de website van het Koninklijk Huis.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.