aug
30
2016

Chroniqueur Steinz

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is journalist Pieter Steinz overleden. Zijn oude werkgever NRC Handelsblad meldt dat de schrijver op 52-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van de ziekte ALS. Steinz droeg bij aan de bekendheid van ALS doordat hij in een weekboek in NRC Handelsblad het verloop van zijn ziekte beschreef aan de hand van boeken uit de wereldliteratuur die hij had herlezen.
In 2015, toen hij al zwaar hulpbehoevend was, publiceerde hij samen met zijn dochter Jet onder de titel “Steinz” een gids voor de wereldliteratuur, waarin de boeken via tal van verwijzingen aan elkaar verbonden zijn.
Ik ken hem vooral vanwege het Boekenweekessay “Waanzin in de wereldliteratuur”. Een dun boekje, een essay. Over letterlijk de waanzin in de wereldliteratuur. Een leuke kennismaking met zowel de wereldliteratuur als Steinz. Ik las het boekje in de trein van Leeuwarden naar Meppel. In de AKO Literatuur-shop kocht ik het drukwerk in de absolute ramsj: voor twee of drie euro in de uitverkoop. Een miskoop was het niet. Maar laat kwam het wel, deze kennismaking.
Te laat? Ach, wat is te laat? Schrijvers zijn gelukkige mensen, want ze laten hun eigenheid na. Ook na vandaag kan ik met Steinz nader kennismaken.
Triest overigens, om deze post scriptum te plaatsen: dat het OM een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf heeft geëist tegen oud-directeur Eric N. van de stichting ALS voor verduistering van ruim 300.000 euro en valsheid in geschrifte.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.