aug
03
2019

Cold Case

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Komende zondag is het 75 jaar geleden dat de familie van Anne Frank is verraden. Niemand weet wie aan de Duitse bezetter heeft laten weten dat in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam acht onderduikers zaten.
Vince Pankoke is een gepensioneerd FBI-agent. Hij wil door middel van ‘big data’ onderzoeken wie de familie Frank die 4e augustus verlinkte aan de Gestapo. Daarvoor legt Pankoke al het materiaal bij elkaar, dat in afzonderlijke onderzoeken en archieven is terug te vinden.
Komende zondag zou het onderzoek afgerond moeten zijn. Omdat het dan precies 75 jaar geleden is dat de onderduikers zijn verraden. Grote kans dat een dader niet wordt aangewezen. In de loop dan de jaren zijn verschillende verraders aangewezen, maar zonder overtuigend bewijs.
Het algehele gevoel is dat de Joden bij toeval zijn ontdekt of verraden. Via voorbijgangers, die één of twee onderduikers hebben gezien of gehoord. Het verhaal gaat zelfs dat de SD niet op de hoogte was van de onderduikers, maar die dag aanwezig was in het pand vanwege een diefstal. En de Jodenvangst was een bijkomstigheid – dat zo lang gewacht moest worden op een transportwagen, zou erop duiden dat de grote groep gevonden mensen niet was verwacht.
Wat zou zijn gebeurd als de familie-Frank en de anderen niet waren gearresteerd? Zou het dagboek, dat Anne aan het bewerken was voor publicatie, dan net zo’n impact hebben gehad als dat het nu heeft?
We weten het niet. We komen hier ook nooit achter. In ieder geval niet sluitend.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.