jul
04
2019

Colonel Tom Parker

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Colonel Parker, de manager van wijlen Elvis Presley, heeft vorige week een plaquette gekregen in Breda. Dit eerbetoon kreeg hij bij zijn 110e geboortedag. Dries van Kuijk, zoals de manager eigenlijk heette, overleed in 1997 op 87-jarige leeftijd. Voor de plaquette is de fanclub Elvis Matters verantwoordelijk.
Van Kuijk emigreerde nog voor de oorlog naar de Verenigde Staten, waar hij in het leger plaats nam. Zijn papieren zijn daar nooit gecontroleerd, maar die had hij ook niet. Het leger ging soepel om met illegale soldaten. Vanwege deelname aan een vreemde krijgsmacht verloor hij zijn Nederlandse nationaliteit, maar de Amerikaanse heeft Dries nooit aangevraagd. Zo is het gekomen dat Andreas Cornelis van Kuijk staatloos door het leven ging.
Ontwikkeling van Elvis z’n talent of interesse was geen onderwerp voor The Colonel. Ook goede smaak stond niet hoog op zijn lijstje. De relatie tussen artiesten en managers is altijd een lastige geweest. Beginnende muzikanten hebben een verkoper nodig, die hen vertegenwoordigd in de complexe wereld. Maar die managers weten goed te verdienen aan hun jonge protegés.
Maar dat is voer voor biografen. De Elvis Matters-fanclub geeft Dries de eer die hij verdient, doordat hij Elvis heeft laten doorbreken.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.