jun
15
2016

Concert: Doe Maar – 32 jaar later

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Dinsdagavond trad Doe Maar op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het was de eerste avond van een reeks van drie in de muziekhal. Met deze concertreeks, dat ook de Lotto Arena in Antwerpen (vrijdag) en Pinkpop (zaterdag) omsloot, vieren de mannen van de band dat zij 32 jaar geleden afscheid namen van hun zeer jonge publiek.
Een bijzonder en bijzonder goed optreden was het in de hoodstedelijke concertzaal! Wat het concert bijzonder maakte, was onder meer de setlist. De nadruk lag op de jaren 80, de succesperiode van Doe Maar. Slechts één nummer (Watje) stamde uit hun eerste reünieperiode van begin deze eeuw. Andere opvallende nummers waren Bang en Macho, songs die nooit op de speellijsten verschenen omdat ze live praktisch onuitvoerbaar waren. Te ingewikkeld voor op het podium.
Maar het is zoals bassist en zanger Henny Vrienten dinsdagavond terecht opmerkte: de band is beter geworden. Daar hebben de vier reünie’s of concertreeksen in de afgelopen zestien jaar natuurlijk bij geholpen. Tegelijk zijn de mannen als solo-artiesten ook gegroeid in hun muzikant-zijn.
Gasten hadden de heren ook. Schaduwbandlid Joost Belinfante speelde twee nummers mee. Hij zong zijn eigen hit Nederwiet, en zorgde voor de mondharmonica in het nummer De Eerste X. Andere gast uit de Doe Maar-historie was drummer en zanger Carel Copier. Hij kwam het podium op voor Nix Voor Jou en Te Laat.
Een speciale gast was natuurlijk Kenny B, met wie Doe Maar de singel 5446 Is Mijn Nummer lanceerde. Dit nummer komt uit 1968 en is van het Jamaicaanse Toots & The Maytals. De vertaling komt van toetsenist en zanger Ernst Jansz. De rapper mocht ook zijn eigen hit Parijs spelen.
Mooi ook hoe het nummer He He werd geactualiseerd naar de huidige vluchtelingencrisis.
Drie uur lang duurde het concert van Doe Maar, zonder pauze Het zijn welhaast Springsteen-achtige tijden, zo’n concertmarathon. En dan te bedenken dat het gewone Hollandse jongens zijn, die mannen van Doe Maar.

Gezien:
Wie: Doe Maar (met Joost Belinfante, Kenny B, Carel Copier)
Wat: 32 jaar later
Waar: Ziggo Dome, Amsterdam
Wanneer: dinsdag 14 juni 2016
Hoe lang: drie uur

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.