aug
31
2021

Cora van Nieuwenhuizen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Minister Cora van Nieuwenhuizen vertrekt. Met ingang van vandaag heeft koning Willem-Alexander de demissionaire minister van Infrastructuur en Waterstaat ontslag verleend, omdat ze een andere baan heeft. Ze wordt per 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven.
Van Nieuwenhuizen wordt vervangen door haar VVD-partijgenoot Barbara Visser. Die was staatssecretaris van Defensie. Op Defensie komt geen nieuwe staatssecretaris, de taken van Visser worden overgenomen door minister Bijleveld.
Kort geleden stapte de staatssecretaris van Infrastructuur, Stientje van Veldhoven, ook al voortijdig op. Zij is vicepresident geworden van een internationale organisatie voor duurzaam beleid. Van Veldhoven is vervangen door Steven van Weyenberg, net als zij lid van D66.

Eerste vrouwelijke premier?
Voordat Van Nieuwenhuizen minister werd, had zij verschillende andere politieke functies. Ze was onder meer Tweede Kamerlid, lid van het Europees Parlement en gedeputeerde in Noord-Brabant. Twee jaar geleden zei ze dat ze zichzelf als kandidaat zag voor de opvolging van Mark Rutte en dat ze graag de eerste vrouwelijke premier van Nederland wilde worden.
Een van de onderwerpen die onder het ministerschap van Van Nieuwenhuizen het nieuws haalden, was het ongeluk met de stint in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Van Nieuwenhuizen erkende dat haar ministerie is tekortgeschoten bij de toelating van de stint en bood daar haar excuses voor aan.
Als minister was Van Nieuwenhuizen een groot voorstander van de opening van vliegveld Lelystad. Maar de opening werd verschillende keren uitgesteld, onder meer vanwege de stikstof- en coronacrisis.

Negen bewindslieden weg
Met het vertrek van Van Nieuwenhuizen zijn inmiddels negen bewindslieden van het derde kabinet-Rutte voortijdig opgestapt. Aan het vertrek van vier van hen lag een directe politieke reden ten grondslag (Zijlstra, Harbers, Snel, Wiebes). Twee vertrokken wegens gezondheidsredenen (Bruins en Van ’t Wout). Officieel is die laatste overigens tijdelijk vervangen. En Van Veldhoven en Van Nieuwenhuizen hebben dus een andere baan. PvdA’er Van Rijn was vorig jaar na het vertrek van Bruins vier maanden minister voor Medische Zorg.
Dat negen ministers of staatssecretarissen eerder weggaan, is uitzonderlijk veel, maar geen record. Op de vraag wat hij er van vindt dat weer iemand tussentijds vertrekt, antwoordde premier Rutte vanochtend dat het kabinet erg lang zit. “En we willen niet dat mensen te lang wachtgeld hebben. Dus als mensen een mooie baan vinden, heb ik daar alle begrip voor. En het helpt niet dat de formatie lang duurt.”

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.