Culturele Hoofdstad
Dit weekend is het openingsweekend van Culturele Hoofdstad. Leeuwarden deelt deze Europese titel met de Maltese hoofdstad Valletta. Het doel van zo’n Culturele Hoofdstad is om de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht te laten komen en ertoe bij te dragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen.
Trots ben ik wel een beetje op ‘oans stadsje’. We hebben behoorlijk wat cultuur in de stad. Natuurlijk veel verwijzingen naar de Oranjes; onze huidige koning is een afstammeling van de Friese tak van de Oranjes. Maar we hebben ook de poëzieroute, een tocht langs 49 verschillende dicht-stenen die door de hele stad liggen verspreid. De tocht begon in 1993 met tien gedichten, als afscheidscadeau aan vertrekkend burgemeester mr. G.J. te Loo.
Of neem de Oldehove, de scheve toren van de stad. De ondergrond bleek niet stevig genoeg om de toren te bouwen. De toren is nooit afgemaakt, aan de bijbehorende kerk is nooit begonnen met de bouw. Onze eigen toren van Pisa.
En misschien het mooiste van alles, is dat de stad er nu eindelijk netjes bij ligt. Alle opengebroken wegen, waardoor je constant moest omrijden, dat is verleden tijd. Het stationsgebied is opgeknapt, de fietspaden liggen er keurig bij, de parken zijn bijgeharkt. We staan er keurig bij.
Zo kunnen we met een opgeruimde geest aan de slag met elkaar. Armoede aanpakken. Boeken schrijven, poëzietableaus blijven leggen, de stad verfraaien met mooie kunstwerken.
Laat de koning en koningin maar komen!
Tags // 2018, burgemeester John te Loo, burgemeester Te Loo, Culturele Hoofdstad, Culturele Hoofdstad 2018, Europa, Friese tak van de Oranjes, John te Loo, Leeuwarden, Malta, oans stadsje, Oldehove, Oranjes, Poëzieroute, Valletta
Trackback from your site.