mrt
10
2014

Culturele Hoofdstad

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In de Harmonie in Leeuwarden was aan het einde van de middag een informatiebijeenkomst over Culturele Hoofdstad. De voormalige Hofstad is in 2018 het Europese centrum van alle cultuur. Een mooie titel – maar wie weet wie de Culturele Hoofdstad van dit jaar is?
Het duurt nog vier jaar voor het zover is, maar de organisatie is nu al bezig met de voorbereidingen. Natuurlijk, wat nu gebeurt, volgt op wat in het traject richting de verkiezing voor deze titel is gedaan.
De bijeenkomst opende met een rituele dans. Op het podium van de Harmonie werden de belangrijkste spelers van Kulturele Haadstêd uitgenodigd. De presentator van dienst stelde aan een select gezelschap van die spelers een enkele vraag. Na het aanhoren van die antwoorden, zei de spreekstalmeester: “Helder verhaal.”
Na afloop was in de hal van het theater eten. Noodles. Friezen mogen dan bekend staan om hun onafhankelijke positie in de wereld, wanneer het op gratis eten aankomt blijken ook de noorderlingen gewoon zuinige Hollanders te zijn. Er werd gegeten alsof het een lieve lust was.
Bij De Wereld Draait Door was Filemon Wesselink de tafelheer. Hij attendeerde presentator Matthijs van Nieuwkerk en alle DWDD-kijkers op zijn vriend Lars. Die niets, maar dan ook helemaal niets met muziek heeft. En dat kan. Muzikale anhedonie heet dat. Een ‘totaal gebrek aan vreugde’, heet dat, anhedonie.
Toen ik van deze afwijking hoorde, dacht ik wel even aan al die Leeuwarders die nu zitten opgescheept met Culturele Hoofdstad. En anhedonie hebben. Zouden die Friese hoofdstedelingen er zijn? Ik hoop het niet voor ze.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.