Dagje weg in Leeuwarden
Eén van de meest favoriete bezienswaardigheden is de Oldehove, de scheve toren in de binnenstad van Leeuwarden. Het verhaal is vrijwel hetzelfde als die van de toren van Pisa: gebouwd op een onvaste ondergrond. In een poging de toren ‘recht’ te bouwen, is elke verdieping gecorrigeerd op de scheefte. Zodoende heeft de Oldehove een vorm van een banaan gekregen.
Leeuwarden heeft de Kleine Kerkstraat, die tot tweemaal toe werd uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Maar hoe leuk dit winkelstraatje ook is, het leukste winkeltje is te vinden op de Voorstreek: de Discus Music & Film van platenboer Wobbe van Seijen. Wobbe is een platenhandelaar van de oude stempel: met een enorme kennis over muziek, maar hij heeft ook altijd een goed woordje voor je. Zeker de vaste klanten kent hij bij naam en hun muziekvoorkeur. Ik hoor bij die vaste klanten!
Naar het park! De Prinsentuin is het stadspark van Leeuwarden is een mooi uitstapje. Ooit was het privébezit van de familie Nassau (de voorouders van koning Willem-Alexander), die in Leeuwarden woonde. Een mooi park waar je de hectiek van alledag achter je kunt laten. Een stadspark zoals het bedoeld is: met veel bomen en met een deel van de stadsgracht. Ooit was de Prinsentuin de finish van de bekende Elfstedentocht. Maar dat was vroeger.
Wat ik erg leuk vind aan de stad, zijn de plaquettes met poëzie. Deze gedichten liggen her en der verspreid over de stad, met werk van onder meer Gerard Reve en oud-stadsdichter Arjan Hut. Wie wil kan de Poëzie-route volgen door het stad. De route was ooit een afscheidscadeau voor burgemeester Te Loo; inmiddels liggen 41 dicht-stenen door de historische binnenstad van Leeuwarden. Niet alle teksten zijn in het Fries, dus ook voor ‘Hollanders’ zijn de teksten goed te doen.
Rond de stadsgracht zijn veel mogelijkheden om een hapje te eten. De leukste gelegenheid is broodjeszaak Vittorio, Voorstreek 29. Hier kun je heel huiselijk zitten eten, vers belegde broodjes bijvoorbeeld. Even verderop is ’t Broodhuys, Nieuwestad 99. Of neem Grand Café De Dikke Van Dale, eveneens op Nieuwestad. Ook leuk vind ik de Irish Pub Paddy O’Ryan, op de hoek van de Tweebaksmarkt. Naast een pub is het ook een eetgelegenheid. Oefen thuis nog wel even op je uitspraak: bij Paddy O’Ryan wordt alleen Engels gesproken.
Altijd leuk: het praamvaren door de stadsgracht, een bezoek aan het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, de Grote of Jacobijnerkerk, het Elfstedentocht-monument, de Bonifatiuskerk (waar de top in de jaren zeventig vanaf waaide) en – helaas – een herdenkingssteen voor Meindert Tjoelker, één van de eerste slachtoffers van ‘zinloos geweld’. Ook leuk: het Fries Museum aan het Wilhelminaplein, met aandacht voor natuur. Of Tresoar, de ‘universitaire bibliotheek’ van Friesland (bij gebrek aan een universiteit). Dit is het Fries historisch en letterkundig centrum. Op de Nieuwestad, vlakbij de Kleine Kerkstraat, zit Boekhandel Van der Velde, waar ik graag kom. Uitbater Ronnie zat afgelopen seizoen in het boekenpanel bij De Wereld Draait Door.
Oorspronkelijke tekst: DagjeWeg.nl
Tags // 't Broodhuys, Arjan Hut, Boekhandel Van der Velde, broodjeszaak Vittorio, burgemeester Te Loo, de Bonifatiuskerk, de Grote of Jacobijnerkerk, de Kleine Kerkstraat, de Prinsentuin, dichter Arjan Hut, Discus Music & Film, Elfstedentocht-monument, familie Nassau, Fries Museum, Gerard Reve, Grand Café De Dikke Van Dale, Irish Pub Paddy O'Ryan, Keramiekmuseum Princessehof, Meindert Tjoelker, Oldehove, oud-stadsdichter Arjan Hut, Poëzieroute, praamvaren, stadsdichter Arjan Hut, Tresoar, Vittorio, Voorstreek, Wilhelminaplein, Wobbe, Wobbe van Seijen
Trackback from your site.