mrt
05
2022

David Grossman

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Erasmusprijs 2022 is toegekend aan de Israëlische auteur David Grossman (68). Dat heeft de Stichting Praemium Erasmianum bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander is beschermheer van de stichting en zal de prijs aan Grossman uitreiken.
Grossman is een van de bekendste schrijvers van Israël en heeft zich regelmatig uitgesproken voor vrede in het Midden-Oosten. Zijn oeuvre en overtuigingen sluiten volgens de jury goed aan op het thema van de Erasmusprijs van dit jaar: ‘Verbinders in een verdeelde wereld.’
“Grossman voldoet als geen ander aan deze typering. In zijn werk wil hij de mens van binnenuit begrijpen, en de ander liefdevol bezien over grenzen van oorlog en geschiedenis heen”, staat in het juryrapport.
In 2006 riep Grossman de Israëlische regering samen met medeschrijver Amos Oz op om de oorlog in Libanon te beëindigen. Twee dagen later kwam een van zijn zoons om in diezelfde oorlog door een antitankraket. Die ervaring werd onderdeel van zijn boek Een vrouw op de vlucht voor een bericht, waarin een Israëlische moeder haar zoon aan het front verliest. Hij schreef ook het boek Uit de tijd vallen over het verlies van zijn zoon.
Grossman heeft zo’n twintig romans, kinderboeken en essaybundels geschreven. In 2017 won hij de Man Booker Prize voor zijn boek Komt een paard de kroeg binnen. De jury noemt Grossman net als Erasmus “een ware humanist: hij laat ons de mens zien, naakt en feilbaar, even goddelijk als monsterlijk”.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.