jan
31
2019

dbieb genomineerd als beste bieb

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN Eén jaar na de verhuizing naar de Blokhuispoort is dbieb Leeuwarden in de race voor de titel ‘bibliotheek van het jaar 2019’. Een mooie opsteker voor de jarige dbieb, die een succesvol eerste jaar achter de rug heeft met ruim 360.000 bezoekers. Zij kwamen vooral om te lezen, te ontmoeten, te ontdekken of om één van de vele activiteiten bij te wonen. Samen met vijf andere bibliotheken staat dbieb op de shortlist voor de verkiezing. De komende maanden wordt er bij dbieb flink campagne gevoerd om iedereen aan te moedigen om in maart te stemmen. De uitslag wordt in april bekend gemaakt, tijdens het Nationaal Bibliotheekcongres.

Meest openbare plek
Met deze verkiezing wil initiatiefnemer Bibliotheekblad vooral onderstrepen dat ons land beschikt over hoogwaardige openbare bibliotheken die een onmisbare plek in de huidige Nederlandse samenleving innemen. In Leeuwarden is dbieb al jarenlang de best bezochte openbare instelling van de stad, op de hielen gevolgd door het Fries Museum. Als meest openbare plek van de stad, biedt dbieb voor elk wat wils. Van boekencollectie tot uitgebreid cursusaanbod. Voor het opdoen van kennis en inspiratie tot het drinken van een kop koffie in Café de Bak. De karakteristieke plek in de Blokhuispoort heeft er zeker toe bijgedragen dat de toestroom van bezoekers, het aantal leden en het aantal volgers op social media een stijgende lijn laten zien.

De verkiezing
De genomineerde bibliotheken, worden op wisselende tijdstippen bezocht door mystery guests van Bibliotheekblad. De jury heeft niet alleen oog voor het gebouw en de dienstverlening. Ook minder zichtbare taken worden onder de loep genomen, zoals het bibliotheekwerk op de scholen. De landelijke aanpak ‘De bibliotheek op school’ groeide in 2018 van tien naar veertig scholen. Daarnaast is de samenwerking met partners in het sociaal domein verstevigd, met name op het gebied van taalvaardigheid en computervaardigheden. Daarnaast blijft dbieb natuurlijk bij uitstek een plek voor het opdoen van kennis en inspiratie.

Genomineerden
Naast dbieb zijn genomineerd: Bibliotheek Deventer, Theek 5 uit Dongen, Huis van de Stad uit Harderwijk, ’t Lossers Hoes uit Losser en de Petruskerk uit Vught. Van elke genomineerde is vanaf 15 februari een wervingsfilmpje te zien, waarna de stemronde losbarst. Wie zich uiteindelijk de Beste bibliotheek van Nederland 2019 mag noemen, wordt bepaald door het rapport van de jury en de hoeveelheid publieksstemmen.

Maart = stemmaand
De maand maart staat bij dbieb geheel in het teken van de stemronde. De medewerkers zijn trots op hun bieb en roepen iedereen op om een stem uit te brengen. Wie op de hoogte wil blijven van de campagne kan dbieb blijven volgen op facebook en instagram of kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief via www.dbieb.nl.

Bron: Huis aan huis Leeuwarden

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.