apr
04
2018

102.000 namen naar Leeuwarden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

HOOGHALEN – De tentoonstelling van kunstenaar Bart Domburg over de 102.000 namen, die sinds januari te zien is bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, wordt opgerold. De grote vellen papier met daarop namen van de Joodse en Sinti-slachtoffers van de Holocaust gaan het land door, te beginnen in Leeuwarden.
Het gaat in totaal om 29 vellen papier van 1 meter bij 2 meter 60. José Martin is eindredacteur van het bijbehorende monumentale boek De 102.000 namen. Zij doet nog altijd onderzoek naar de namen. “Het zijn allemaal mensen die vanuit Nederland zijn gedeporteerd en nooit meer zijn teruggekomen. Ik heb de basis geleverd. Samen met een aantal vrijwilligers en collega’s doen we onderzoek naar al deze namen.”
De vellen papier met de namen van Holocaustslachtoffers gaan tot 2020 door alle twaalf provincies in het land. “De namen komen immers uit heel Nederland,” aldus conservator Guido Abuys van het Herinneringscentrum.
Abuys is onder meer belast met het inpakken van de vellen. “We weten hoe we het moeten inpakken, want we hebben het ook uitgepakt. We gaan het nu wel efficiënter inpakken. Nu gaan we iets meer vellen papier in een rol doen, daardoor is het iets minder kwetsbaar. De randen van het papier zijn vooral kwetsbaar en uiteindelijk willen we dat ook gaan verstevigen. Maar we moeten nog even nadenken hoe.”
De vellen papier gaan eerst naar Friesland. “De bedoeling is dat de nieuwe locatie Leeuwarden gaat worden, maar de precieze locatie is nog niet bekend. Dat is spannend. Die vellen papier zijn op een bepaalde manier opgehangen, dus we hebben nog geen idee hoe de nieuwe locatie er uitziet. Het gaat er in ieder geval anders uitzien.”
Vanaf januari 2020 komen de vellen weer te hangen op de oorspronkelijke plek in het Herinneringscentrum.

Lees het hele verhaal bij RTV Drenthe.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.