jun
01
2022

De Dijk stopt

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De band De Dijk stopt na 41 jaar. Zanger Huub van der Lubbe kondigt in een interview met de Volkskrant aan dat hij stopt. “Het was puur mijn beslissing. De jongens vinden het helemaal niks.”
De laatste tournee van de band duurt tot december van dit jaar, zegt Van der Lubbe. “Het is fijn dat we nog gaan toeren, dan kan het spelenderwijs een beetje inzinken bij iedereen.” Volgens hem hebben ze de knoop al een tijdje geleden doorgehakt.
“Het was allemaal geweldig, en dus is het raar om te zeggen: nu ga ik kijken of er voor mij nog iets anders in het vat zit. Maar ik doe het toch.” De 69-jarige Van der Lubbe zegt dat de band “niet meer de verrassing biedt” waarvoor hij in de muziek ging werken. “En ik voel er niet zoveel voor om in herhaling te vallen.”
De Dijk bestaat sinds 1981 en scoorde hits als Bloedend hart, Mag het licht uit, Dansen op de vulkaan en Als ze er niet is. “Als je kijkt naar hoe we begonnen zijn: van zolderkamer naar Ziggo Dome. Meer dan drieduizend optredens. Gespeeld in Amerika, Rusland, Suriname, overal.” zegt Van der Lubbe in de krant. “Potverdorie, wat zou ik nu nog willen? We hebben het bewezen, we hebben het gedaan.”
“Het was een regelrechte stairway to heaven, maar ik kan op die route niet verder. Ik moet weer terug naar de klei, in de hoop dat ik in de modder nog wat parels kan vinden.”

Gehoorproblemen
De zanger noemt gehoorproblemen ook als een van de redenen om te stoppen. Van der Lubbe heeft al jaren tinnitus, ofwel oorsuizen. Voor optredens stopt hij Ohraprax, een soort wasbolletjes in zijn oren. “Ik hoor dan net de toonhoogte en het ritme. Dat lukt best,” vertelt hij. “Toch lig ik vaak ’s nachts in bed te denken: oooh, ik geloof dat het weer erger is geworden. Dat is een kwelling die ik niet meer wil.”
De Amsterdamse groep won in zijn 41-jarig bestaan meerdere prijzen, zoals de Zilveren Harp in 1987, de Gouden Harp in 1993, de Edison Oeuvreprijs in 2005 en de Popprijs in 2008. Vorig jaar is de band door burgemeester Halsema onderscheiden met de Andreaspenning, voor hun invloed op de Nederlandse popmuziek en bijdrage aan het imago van Amsterdam als culturele hoofdstad.
De band heeft in 2010 een plaat gemaakt met Amerikaanse soulzanger Solomon Burke. “Onze jeugdheld,” noemt Van der Lubbe hem in de krant. Vlak voor hun gezamenlijke tour stierf Burke op Schiphol. “Als onze tournee was doorgegaan, had ik dolgraag met een gitaartje aan de zijkant gestaan. Misschien was ik wel de geschiedenis ingegaan als die beroemde sideman van Solomon Burke.”

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.