okt
11
2017

De Dijs

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Gisteren schreef ik iets over Jeroen Dijsselbloem, scheidend minister van Financiën. Zijn ministerschap is er een om door een ringetje te halen. Een stabiele minister in Rutte’s tweede kabinet. Geen gekkigheden, betrouwbaar, degelijk. Tijdens de formatie vervulde ‘De Dijs’ drie functies tegelijkertijd: die van minister, als gekozen volksvertegenwoordiger én als voorzitter van de Eurogroep.

Die laatste functie mag hij nog volmaken. In januari eindigt zijn tweede termijn, en als vertrokken bewindspersoon mag Dijsselbloem eigenlijk geen voorzitter meer zijn. En minister is Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem niet meer, vanaf eind oktober. Maar: “We hebben een heel goede voorzitter,” zei de Fransman Bruno Le Maire. “Jeroen wil graag aanblijven en ik denk dat het nu de beste optie is.”

Desalniettemin heeft de afzwaaiende sociaal-democraat aangekondigd ook te stoppen als Tweede Kamerlid. Aan Kamervoorzitter en partijgenoot Arib schrijft de Dijs in een afscheidsbrief: “De verkiezingsuitslag van 15 maart heeft uiteindelijk toch het moment van vertrek bepaald. De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb.”

We nemen over een week of twee dus afscheid van een goede politicus en een geweldige minister. Zo gaat dat in ‘Den Haag’.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.