jul
11
2019

De elfde

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

vandaag is het de elfde
en hij is precies hetzelfde,
als de twaalfde of de tiende
ik kreeg wat ik verdiende

Deze strofe komt uit het lied Rozengeur van Herman van Veen, een tekst van Rob Chrispijn. Deze zinnen zouden over vandaag kunnen gaan. Het is vandaag net zoals gisteren en morgen.
De Britse popgroep Queen trad 11 en 12 juli 1986 op in Wembley Stadium in Londen. De tweede show is in 1992 op een dubbel-cd uitgebracht onder de titel Live at Wembley ’86. De beide shows maakten deel uit van de Magic Tour ter promotie van hun studio-album A Kind Of Magic. Met dat album leverden de mannen hun tweede soundtrack af, deze keer voor de film Highlander. Zes jaar eerder verzorgde Queen de filmmuziek voor de Flash Gordon, dat ze opnamen tijdens hun reguliere album The Game.
Magic Tour was tegelijk ook de afscheidstournee van de band in de originele bezetting. Rond deze tijd kreeg frontman Freddy Mercury de diagnose Aids, wat hij buiten de publiciteit wilde houden. Onder het mom dat de bandleden te oud waren, ging de groep niet meer op tournee.
Die 11e juli in 2001 was de dag dat Herman Brood zichzelf beroofde van het leven. Na een leven vol met drank en drugs, sprong hij aan het begin van de middag van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam. Bart Chabot, die onder meer met Martin Bril literaire theatershows verzorgde, schreef een vierdelige biografie over zijn wijlen kameraad.
En dan is er nog dat drama van Srebrenica, toen 11 juli 1995 deze Bosnische stad werd ingenomen door Bosnisch-Servische troepen, die vervolgend ruim 7000 moslimjongens en -mannen deporteerden en vermoorden. Dit gebeurde onder het toeziend oog van Nederlandse Dutchbat-soldaten; het tweede kabinet van Wim Kok nam in 2002 verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen op zich.
Vandaag is het de elfde. Voor sommige mensen is het zeker niet hetzelfde als de twaalfde of de tiende.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.