okt
30
2018

De hoogste vuurtoren

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De hoogste vuurtoren van Nederland is geel-zwart gestreept, bijna 45 jaar oud, 65 meter hoog en staat op de Maasvlakte in Rotterdam. Ontmantelen en afbreken is een van de opties voor alternatief gebruik.
Vuurtorens zijn bijzondere gebouwen. Ik ben vorige week op de Bornrif op Ameland. Deze vuurtoren werd in 1880 gebouwd in opdracht van koning Willem III, ontworpen door Quirinus Harder en gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer. De Amelandse vuurtoren is 55 meter hoog en telt 15 verdiepingen. De trap naar boven heeft 236 treden, exclusief de treden naar de top.
Eerder kwam ik ook al bij de Brandaris, de waarschuwingstoren voor de kliffen of doorgang op Terschelling. Deze panden zijn niet meer in functie. Maar net als de Bornrif hebben deze gebouwen wel een nieuwe functie gekregen, als museum, een levend museumstuk. Ze hebben een cultuurhistorische waarde.
Zou je ook in een vuurtoren kunnen wonen? Dat zou me nog wel wat lijken. Net zoals het werken in een brugwachtershuisje. Maar ja, die functies worden niet gauw vergeven.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.