aug
03
2016

De Jong en Van den Bergh

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vorige week overleed oud-premier Piet de Jong op de gezegende leeftijd van 101 jaar. In 1959 werd hij letterlijk van boord gehaald om staatssecretaris van Defensie te worden. Dat gebeurde op de nadrukkelijke wens van de toenmalige minister op dit departement, de VVD’er Sidney van den Bergh.

De Jong maakte een aardige carrière in de politiek, dat uiteindelijk resulteerde in het premierschap tussen 1967 en 1971. Daarna volgden nog drie jaren als senator in de Eerste Kamer, waarna zijn werkzame leven ten einde was gekomen. Op welke manier zou Van den Bergh naar deze politieke loopbaan hebben gekeken?

De VVD’er was verantwoordelijk voor de publieke start van de KVP’er. Van den Bergh was maar minister van Defensie van 19 mei 1959 tot 1 augustus 1959; hij moest het veld ruimen vanwege allerlei perikelen rond zijn relatie met een nog niet-gescheiden vrouw. Voor Sidney was nog wel ruimte als senator en later als gemeenteraadslid en wethouder.

Zo grillig is de politiek dus. Je kunt de een in het zadel helpen, terwijl je zelf kort schittert – als er al sprake is van een schittering. Welkom in Nederland.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.