feb
26
2019

De lijst

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Examenkandidaten havo en vwo lezen gemiddeld 76,6 procent van alle boeken op hun leeslijst. Ruim 63 procent van de titels wordt ook helemaal uitgelezen. Dit meldt de Stichting Lezen op basis van onderzoek, uitgevoerd door Jeroen Dera, vakdidacticus Nederlands en lerarenopleider aan de Radboud Universiteit.
Er namen 1616 bovenbouwleerlingen van 46 havo- en vwo-scholen deel aan een enquĂȘte, nadat ze op het hart was gedrukt dat het onderzoek anoniem zou blijven en de resultaten niet aan leerkrachten zouden worden getoond.
Dat zijn mooie berichten voor een boekenliefhebber. Ik ben nog wel benieuwd of Jeroen Dera heeft onderzocht hoeveel van de boeken in een elektronische variant zijn gelezen. Dat is tegenwoordig helemaal hip. Ik begin trouwens niet aan de e-books. Ik moet een boek kunnen vasthouden, kunnen ruiken, kunnen zien aan de dikte van het boek hoever ik ben, ezelsoren kunnen vouwen, streepjes kunnen zetten en de boeken als tastbare herinneringen in de kast zien staan.
Enfin.
Lezen. Niets zo prettig als lezen. Voor mijn literatuurlijst voor Nederlands las ik onder meer een vuistdikke biografie over Multatuli van de hand van Dik van der Meulen. Voor mij geen straf, boeken lezen. Hoe dikker, hoe beter. Of hoe dunner, hoe beter: want dan kunnen meer boeken worden gelezen in dezelfde tijd als een dik boek.
Meisjes halen betere scores voor hun lijst en lezen ook na dit verplichte nummer vaker uit zichzelf door, zo blijkt uit het onderzoek. Mooi nevenverschijnsel. Verplicht lezen werkt dus ook stimuleren. Je moet soms over een drempel heen om iets leuk te vinden.
Pas als je het hebt gedaan, weet je hoe leuk lezen is.
Begin er dus maar aan.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.