mei
12
2019

Ontwikkeling der platenhoezen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

DRACHTEN De tentoonstelling De ontwikkeling van de platenhoes in de Galerij van de Lawei beleeft zijn laatste week.
Nog tot en met zondag 19 mei kan de liefhebber zich nog vergapen aan een kleine 500 bijzondere en iconische platenhoezen uit de periode 1959-1989, de gouden eeuw van het vinyl. Het getoonde materiaal laat zien hoe een platenhoes zich in die jaren ontwikkelde van een simpele omslag met een foto van de betreffende artiest tot soms zeer complexe hoezen waarvan de productiekosten die van de ingesloten plaat ruimschoots overstegen.
Kunstenaars, ontwerperscollectieven, illustratoren en fotografen als Andy Warhol, Norman Rockwell, Hipgnosis, Joost Swarte en Anton Corbijn zagen ook de artistieke potentie van de platenhoes en lieten fraaie ontwerpen na. Dat leidde er ook toe dat vooral lp´s in de oorspronkelijke hoezen gewilde verzamelaarsobjecten werden.
De vinylplaat mag zich sinds een aantal jaren verheugen in een vernieuwde belangstelling zodat ook nieuwe muziek tegenwoordig weer op lp wordt uitgebracht. De verzamelaar die nog op zoek is naar een hiaat in zijn/haar collectie kan op de slotdag van de tentoonstelling gebruik maken van de mogelijkheid om de verzameling uit te breiden als in de foyer van de Lawei een gratis toegankelijke, door Poppodium Iduna georganiseerde platen- en cdbeurs plaats vindt.
De beurs opent zondag 19 mei om 11.00 uur en is evenals de tentoonstelling in de Galerij ernaast tot 17.00 uur te bezoeken.

Bron: Drachtster Courant

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.