jun
15
2015

De Overkant

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

R-3351444-1356716018-2147.jpeg

De Overkant heet de eerste solo-cd van Ernst Jansz uit 1999. Het album is gebaseerd op het gelijknamige boek van vijftien jaar eerder. Op deze cd wordt samengewerkt met Jan Hendriks (gitaar en productie), met wie Jansz ook samen in Doe Maar en CCC werkt. Verder is de violiste van dienst Monique Lansdorp, die ook meespeelde bij Doe Maar De Kuip en op de cd Aardige Jongens van Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten (he, is dat niet de bassist van Doe Maar?).
Verder is Huib Schreurs (‘Lieve H.!’ uit Dromen van Johanna en zanger/mondharmonicaspeler/held van CCC Inc.) van de partij op De Overkant, als bespeler van de mondharmonica en de derde stem. Mevrouw Jansz, Jaloe Maat en actrice van beroep, zingt mee in het liedje Isis.
Vrienten wordt ook bedankt voor zijn Portugese bas, die hij voor dit project ter beschikking heeft gesteld. Verder worden ook Jan Wolkers, Hugo Claus, Lennaert Nijgh en Herman Hesse bedankt voor hun bijdrage, vooral van tekstuele aard. Hetzelfde geldt voor Rein Bloem, aan wie Jansz zijn jongste boek Dromen Van Johanna heeft opgedragen.
Bob Dylan wordt ook bedankt voor verschillende punten (‘voor dat alles bij elkaar’). Een foto van Dylan is te zien in het boekwerkje, namelijk met zijn cd The Bootleg Series Vol. 1-3.
De opener op de cd is Zolang, een liedje dat ook is te horen op het Afscheidsconcert van Doe Maar en op de cd van De Gevestigde Orde. Prelude en Miljonairs waren eerder ook al -in een ander arrangement en taal- te horen op de cd van Rienne va plus. De teksten van Tessa en Ala-hi waren al te lezen in Jansz’ debuut-roman Gideons Droom. Telkens Weer is een co-writing met Boudewijn de Groot, die het eerder al opnam voor zijn elpee Van een Afstand.
De titels van de liedjes Een Dagje Aan Het Strand en Een Ogenblik In De Wind zijn geleend van de gelijknamige boeken van Heere Heeresma en André Brink (alleen die laatste wordt hiervoor bedankt in de liner notes van De Overkant).
Als je goed kijkt, staat De Overkant niet op zichzelf. Er zijn genoeg onderlinge verbanden te zien. Je moet alleen wel weten dat die dwarsverbanden er zijn. Een soort algemene kennis, maar dan op de vierkante centimeter. Of het is gewoon een afwijking, die voorkeur voor (bepaalde) muziek.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.