okt
11
2020

‘De pastoor wordt onderschat’

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In het voorjaar maakte ik me op voor de studie Geestelijke Verzorging aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vrijwel gelijkertijd brak de corona-pandemie uit. Het zijn twee zaken die weinig met elkaar te maken hebben.
Maar langzamerhand raken deze twee grootheden elkaar. Pastoor Paul Verbeek (54) uit Bergen op Zoom breekt deze zondag een lans voor de geestelijke verzorgers. Volgens hem wordt zijn werk en dat van zijn collega’s onderschat en onderbelicht. “Er is in de media veel aandacht voor virologen en microbiologen terwijl het virus ook geestelijk veel schade aanricht,” zegt Verbeek.
Het werk van geestelijk verzorgers is vaak onzichtbaar, maar volgens Verbeek daardoor niet minder belangrijk. Het verbaast hem dat zijn collega’s in het buitenland, zoals in België en Italië in tv-programma’s opdraven en deelnemen aan het debat terwijl er in Nederland nauwelijks een geestelijke aan het woord komt.
“Dat zou betekenen dat wij als kerken en godsdiensten niets zouden doen om mensen nabij te zijn, maar het tegendeel is waar.” Verbeek vindt dat geestelijk verzorgers, net als de bekende intensivisten en microbiologen, ook zeker moeten kunnen meepraten in talkshows zoals Jinek of Op1.
De pastoor hoopt dat er snel ook in Nederland meer aandacht en ruimte komt voor de geestelijk verzorgers. “Niet voor onszelf maar juist voor de mensen. Dan heb ik het niet alleen over de Katholieke Kerk maar ook de Protestantse Kerk en de Joodse en Islamitische gemeenschappen. We hebben een fundamentele eigen rol. Een luisterend oor bieden, maar ook samen bidden. Contact met de pastoor brengt ook heling bij de mensen. Maar ik denk dat dit onderschat wordt.”

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.