aug
09
2018

De Pol

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Bij De Pol ligt Willemoord, een voormalige kolonie van weldadigheid. In 1820 werd hier een kerkje gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Dit kerkje was bestemd voor de Joodse gezinnen. 55 gezinnen met een eigen boerderijtje hebben hier al die jaren gewoond, tot eind 19e eeuw. Toen werden de synagoge, kerkje en school afgebroken, omdat het aantal Joodse gezinnen afnam.
Wat als herinnering aan deze Jodenhoek is overgebleven, is de begraafplaats. Met één steen. De gestorvene kreeg het jaartal 1937 mee en de Hebreeuwse tekst uit Job 3: De kleine en de grote is daar; en de knecht vrij van zijn heer.”
Het heeft iets kenmerkends. Eén zo’n steen op een begraafplaats. Een uiting van de eenzaamheid. Je komt alleen en je gaat alleen. Ondanks alle goede bedoelingen, moet je het in je eentje rooien. Ook na je dood is er niemand die je gezelschap komt houden. Voor zover je daar ook maar iets aan had, maar toch.
De grote en de kleine, ze zijn er allebei niet. Want er is maar één. Je hebt geen vergelijkingsmateriaal. Je bent de enige, dus je bent de enige grote en de enige kleine. Of nou ja, je bent wel de knecht. Vrij van je heer. Vrij van iedereen.
Dat troost me dan wel weer.

 

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.