nov
03
2016

De Prediker

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Sinds jaar en dag heb ik een grote voorliefde voor het Bijbelboek Prediker. Ik lees het boek minstens een keer per jaar, tijdens mijn week van E&R. Als reden zou ik kunnen aandragen, dat het enkel kán, dat de mogelijkheid er is om dit wat sombere boekje te lezen. Maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet. Want indertijd heb ik wel echt gekozen om Prediker te lezen tijdens de evangelisatieweek.
Het begon jaren geleden met de invoering van Stille Tijd tijdens de week. Tijdens deze momenten, bij E&R vaak een gepland half uur, heb je de tijd om met God door te brengen. Die tijd vul je dan in met gebed, luisteren naar muziek of het lezen van de Bijbel. Ik koos die eerste keer Stille Tijd voor Bijbellezen. Als ‘project’ koos ik voor Prediker.
Dit gedeelte uit de Schrift koos ik, om er achter te komen of het inderdaad zo’n somber boekje is als dat iedereen maar zegt. De beste manier om een ‘gerucht’ te controleren, is om het verhaal zelf te checken. Ik ontdekte dat de Prediker die zwaarmoedigheid wel degelijk in zich heeft. Alles is lucht en leegte, alles wat er is, is er ook al geweest, en alle rivieren stromen naar zee, maar toch raakt de zee niet vol.
Maar wie alleen op dit pessimistische karakter van Prediker blijft kijken, heeft een eenzijdig beeld. Want dezelfde auteur roept op om te genieten. Er is zeker sprake van zwoegen, zinloosheid en weinig vernieuwends in dit ondermaanse bestaan – en juist dát is een reden om toch te genieten van wat je krijgt, inclusief het gezwoeg. Want enkel mistroostig om je heen blijven kijken, daarmee schiet je niets op.
Deze hoopvolle boodschap is de reden dat ik sinds die eerste Stille Tijd elk jaar de Prediker lees.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.