mrt
28
2018

De schande van Nürnberg

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Maandagavond speelde het Nederlands Elftal tegen Portugal. Voor de NOS een mooie gelegenheid om weer terug te blikken op die wedstrijd van zondag 25 juni 2006. Oranje werd in Nürnberg na een desastreuze avond vol tackles, klaagzang, list en bedrog door Portugal uitgeschakeld op het WK.
“De schande van Nürnberg” en zelfs de “Battle of Nürnberg”. Dat waren de termen om de wedstrijd in de kranten te beschrijven. Het slaat allemaal natuurlijk op de wedstrijd en in de grote wereldgeschiedenis is de grootste bijzaak van het leven maar een voetnoot. Maar toch, merkwaardige opmerkingen zijn het wel.
Neurenberg is een kreisfreie Stadt (een onderdeel van de bestuurlijke indeling van Duitsland) in het midden van de Duitse deelstaat Beieren. De stad was in de jaren dertig van de vorige eeuw niet per sé een nationaal-socialistische stad. Wel werden hier de rassenwetten van de nazi’s afgekondigd. Deze voorschriften vormden een waanzinnige wetgeving, waarbij Joodse burgers van het maatschappelijke leven werden uitgesloten en rechteloos werden gemaakt.
Toen na de oorlog de leiders van nazi-Duitsland werden berecht, gebeurde dat in Neurenberg. De geallieerden vonden Neurenberg daarvoor gepast als een van de voormalige hoofdkwartieren van de nu verslagen nazi’s: hier werden de nazi-partijdagen gehouden en de racistische Neurenberger wetten afgekondigd die de Duitse joden hun burgerrechten ontnomen hadden. Een meer pragmatische reden was dat de stad, zelf grotendeels verwoest in de laatste oorlogsmaanden, nog een intact groot gerechtshof had met een bijbehorende gevangenis.
Maar dit heeft niets met die voetbalhel uit 2006 te maken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.