aug
13
2019

De tunnelgravers van de DDR

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Van de ene op de andere dag ging de grens tussen Oost- en West-Berlijn hermetisch dicht, vandaag precies 58 jaar geleden. Families werden gescheiden, een land ging op slot. Vooral om te voorkomen dat er nog meer inwoners van de DDR naar het Westen vluchtten. De NOS heeft een uitgebreid verhaal over mensen die een tunnel groeven om naar het vrije West-Berlijn te vluchten.
Die Muur is een bijzonder verhaal. Indrukwekkend is het om bij die grens langs te gaan, of wat hier nog van over is. Door de hele stad staan nog restanten. Daar waar de Muur daadwerkelijk is weggehaald, ligt een bronzen route door de straten. Het was een bikkelharde grens tussen twee staten en twee ideologieën.
Het is een van die symbolen van de recente wereldgeschiedenis. Iets tastbaars.
Aan de Muur heb ik geen herinnering. Niet van toen het nog daadwerkelijk bestond. Wel van de huidige grens, dat als een openlucht-museum wordt gebruikt. Ik herinner me wel de televisie-beelden van de Berlijners, die de Muur met pikhouwelen afbraken. Of heb ik de beelden zo vaak gezien dat ik dénk dat ik het me herinner?
Maakt niet uit.
De Muur spreekt nog steeds tot de verbeelding. En terecht.
Opdat wij niet vergeten.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.