De vierde macht: (regio-) journalistiek
De journalistiek ziet zichzelf graag als de ongekroonde vierde macht in Nederland. In ons staatsbestel kennen we de trias politica: de drie machten – de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. De journalistiek ziet zichzelf als de controlerende macht. Een macht om de trias politica te controleren, maar ook de samenleving.
Je kunt het hebben over de status als vierde macht, maar noodzakelijk is het zeker. Het duidelijkst wordt de mogendheid van de journalistiek in de regio zichtbaar. Een goed voorbeeld gebeurde onlangs in het Noord-Brabantse Steenbergen. D66-wethouder Vincent van den Bosch maakte zaterdag bekend per direct te stoppen als uitvoerende lokale macht.
Aanleiding was een filmpje met videoblogger Vladimir Hornicek. Die wilde de wethouder buiten nog wat vragen stellen, maar Van den Bosch had daar geen zin in. Er ontstond een ruzieachtige sfeer waarna de wethouder Hornicek een duw gaf.
“Je was een leuke dorpsgek, Vladimir, maar dat is nu over,” schreeuwde Van den Bosch hem toe. “Ik heb ergens wel medelijden met je. Er missen gewoon een paar hersencellen bij jou.”
Nu is dus de lokale politieke carrière van Van den Bosch voorbij. Hornicek zal niet uit zijn geweest op de val van de wethouder, maar heeft wel zijn waarde bewezen. Je moet wel elkaars rollen en machten respecteren.
Tags // blogger, D66-wethouder Vincent van den Bosch, journalistieke macht, Omroep Brabant, rechterlijke macht, Steenbergen, Steenbergen (Noord-Brabant), trias politica, uitvoerende macht, videoblogger, vierde macht, Vincent van den Bosch, Vladimir Hornicek, wetgevende macht, wethouder Van den Bosch
Trackback from your site.