jul
01
2018

Dwarsverbanden: Vondeling

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De vondeling van Ameland is een lied van Boudewijn de Groot. De tekst is van Freek de Jonge. Het lied vertelt het verhaal van een aangespoelde vondeling op Ameland, die zich meer thuis voelt in de zee dan op het eiland zelf. Uiteindelijk loopt de vondeling vanaf het strand de zee (weer) in en verdrinkt.
De Groot verzorgde de muziek van dit nummer, dat verscheen op zijn album Het eiland in de verte uit 2004. Frank Boeijen doet de achtergrondzang, Doe Maar-gitarist Jan Hendriks speelt gitaar en Doe Maar-frontman Ernst Jansz is te horen op de piano. Ook heeft hij de productie van Het eiland in de verte voor zijn rekening genomen.
Jansz en Hendriks maakten ook deel uit van de begeleidingsband van De Groot eind jaren zeventig. Tijdens een tournee door Nederland en België, zat ook Henny Vrienten. Hij speelde indertijd gitaar, maar zou begin jaren tachtig Piet Dekker vervangen als bassist in Doe Maar – het bandje waar Hendriks en Jansz ook al in zaten.
Doe Maar ging wegens het succes in 1984 uit elkaar. Sindsdien maken de bandleden in wisselende samenstellingen eigen materiaal. Jansz werd onder meer producer en speelde weer met zijn vrienden van CCC Inc., de enige folk- en americanaband van Nederland. Vrienten maakte onder meer filmmuziek, een hoogmis en de gelegenheidsformaties Aardige Jongens en Vreemde Kostgangers.
Die laatste groep bestaat naast Vrienten ook uit George Kooymans van de Golden Earring en Boudewijn de Groot. Tijdens hun eerste theatertournee speelden de mannen nummers uit hun afzonderlijke carrières. Waaronder De vondeling van Ameland, dat anderhalf decennium geleden werd geproduceerd door Jansz, maar een live-versie kent met Vrienten op bas en achtergrondzang.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.