aug
17
2019

De Wetstraat

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Sommige straatnamen in Leeuwarden komen overeen met straatnamen in andere steden. De Wetstraat is daar een voorbeeld van. In Leeuwarden ligt deze straat in de Transtvaalwijk.
Volgens Henk Oly is de straatnaam 2 maart 1091 toegekend. “Christiaan Rudolph de Wet (Leeuwkop 1854 – Klipfontein 1922) was politicus en generaal tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) van de Zuidafrikaners tegen de Britten,” schrijft de stadschroniqueur in zijn Leeuwarder Straatnamenboek. De straatnaam verwijst naar een historisch figuur, dus.
In Brussel is een Wetstraat gelegen. Wetstraat 16 is het adres van het kantoor van de Belgische premier en huisvest ministerraadzaal. De Wetstraat is een straat met belangrijke gebouwen van zowel de Belgische regering als de Europese instellingen. Koning Willem III der Nederlanden werd 19 februari 1817 geboren in deze straat. De geboorte vond plaats in een zijvleugel van de toenmalige Staten-Generaal van het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden, sinds 1831 het federale parlement van Belgiƫ.
Beide straten hebben dus de naam met elkaar gemeen. Dat is het dan ook.
Je kunt met enig kunst- en vliegwerk wel meer verbanden leggen. De Belgische Wetstraat is de geboortegrond van Willem III, die ook met Leeuwarden een nauwe relatie had. Zou kunnen, maar dan zoek je toch iets wat niet aanwezig is.
Maakt niet uit. Het is van belang om te schrijven over deze dingen. Dat is voldoende.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.