jun
10
2014

De Wever krijgt weer uitstel

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

BRUSSEL In België heeft informateur Bart De Wever een week uitstel gekregen om zijn verslag in te leveren over de vorming van een nieuwe regering. De voorman van de verkiezingswinnaar Nieuw-Vlaamse Alliantie zou vanochtend zijn eindverslag overhandigen aan koning Filip. Die verleende De Wever het verlangde uitstel. De nieuwe datum is dinsdag 17 juni.
De Wever is uit op de vorming van een centrum-rechtse coalitie, waaraan naast zijn N-VA de Vlaamse en Franstalige christen-democraten en de Waalse liberalen deel gaan nemen. Naar verluidt is De Wever dicht bij overeenstemming over het begin van de formatie met de partijen.
In de nieuwe regering is dan geen plaats voor de Franstalige socialisten van demissionair premier Di Rupo. Volgende week doet De Wever mogelijk ook een voorstel aan de koning over de aanwijzing van een formateur, de beoogde nieuwe premier.
De Wever gaat nu zijn derde week als informateur in. Zijn N-VA werd zowel landelijk als in Vlaanderen de grootste partij, met meer dan 30 procent van de stemmen. De vorige formatie in België duurde langer dan een jaar en was de langste in de geschiedenis van het land.
Ook in Vlaanderen en Wallonië wordt onderhandeld, over de vorming van een regionale regering.

Bron: NOS.nl

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.