dec
06
2018

Decemberwisseling

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag vieren de Belgen hun Sinterklaas-feest. Ook wel logisch, eigenlijk. Het is immers vandaag, 6 december, de sterfdag van de bisschop van Myra. Het jaartal van overlijden staat niet vast. Want overleed hij nou in 342 of 352? Nou ja, het doet er misschien niet zo heel erg veel toe. Vast staat dat de goedheiligman via Belgiƫ zijn terugtocht is begonnen.
Met het vertrek van Sint Nicolaas, maakt hij ruim baan voor zijn collega. De Kerstman. Of Santa Claus. Ook wel Saint Nicholas, Kris Kringle, Father Christmas of Santa genoemd, vertelt de Engelstalige Wikipedia. Het is helder dat zowel Sinterklaas als de Kerstman beiden in december hun feesten hebben. Bij geval, natuurlijk. Maar ze hebben wel iets met de koude te maken, de donkere dagen aan het einde van het jaar.
In de folkore heb je ook nog de figuur van Jack Frost. Hij is de personificatie van vorst, ijs, sneeuw, natte sneeuw en ijzige koude. Hij is de variant van Old Man Winter, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ijzige weer, het bevriezen van de neus en tenen in zulke weer, het verkleuren van het gebladerte in de herfst en het achterlaten van varenachtige patronen op koude ramen in de winter. Kortom, alles wat we dus in de herfst en winter tegenkomen.
We willen blijkbaar het donkere seizoen koppelen aan een persoon. Sinterklaas, Santa Claus of Jack Frost: het zijn mannen die ons iets te vertellen hebben.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.