aug
30
2017

Demissionair struikelen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het had weinig gescheeld, of ons land werd vanaf vandaag geregeerd door enkel VVD-bewindslieden. De ministers en staatssecretarissen van PvdA-huize dreigden onder aanvoering van vice-premier Lodewijk Asscher het tweede kabinet-Rutte te verlaten. Tenminste, als er geen akkoord werd bereikt over het loon voor onderwijzers. Er komt meer tijd om de begroting af te stemmen met de partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen. Mooi, is dat ook weer geregeld.
Dat zou toch ook zijn geweest, als de sociaal-democraten het demissionaire kabinet hadden verlaten. Zou zoiets eerder in de geschiedenis gebeurd zijn? Volgens mij is het een unicum, als bewindslieden van een politieke club de regering verlaten, terwijl er onderhandeld wordt over een nieuw kabinet.
Daar komt bij, mochten Asscher en zijn kornuiten uit Rutte’s tweede kabinet treden, dan zouden de overgebleven ministeries worden ingevuld door de overgebleven bewindslieden van VVD-huize. Dat betekent vervolgens dat het huidige kabinet uit enkel VVD’ers zou bestaan. En ook dat is volgens mij een unicum: een regering uit bewindspersonen van één politieke partij. Ondanks de status dat ze op de winkel passen.
Maar zover is het niet. De lieden ter linkerzijde van het spectrum blijven op hun post. Voor zolang het nog duurt.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.