dec
21
2018

Der Spiegel

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Claas Relotius was tot voor kort journalist bij het Duitse blad Der Spiegel. Hij heeft de afgelopen jaren in zo’n zestig bijdragen verhalen, sprekers en citaten verzonnen. De zaak kwam aan het licht nadat een andere journalist met wie Relotius een stuk had gemaakt, Juan Moreno, argwaan had gekregen.
Vallen deze artikelen onder het kopje van journalistieke fictie? Anton Dautzenberg maakte in 2011 een serie interviews voor de VPRO Gids. Eén daarvan had Dautzenberg gehouden met Lemmy Kilmister (de oprichter van de band Motörhead), die een expert op het gebied van de financiële crisis zou zijn. Het bleek een verzonnen vraaggesprek te zijn geweest.
De Volkskrant stuurde in 2015 een stagiair de laan uit, nadat deze een journalistieke vuistregel had geschonden: je neemt geen informatie over zonder bronvermelding. Deze Geerlof de Mooij was ten tijde van zijn fraude 19 jaar. Hij knipte en plakte het vraaggesprek bijeen met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Srebrenica.
De grens tussen feitelijke verslaglegging en literaire fictie is niet heel groot.
Toch?

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.