Dertig
Zaterdag is herdacht dat de Duitse Democratische Republiek oploste en de deelstaten ervan werden deel van de Bondsrepubliek Duitsland. Bijna een jaar eerder zorgde zorgde DDR-functionaris Günter Schabowski in 1989 voor het einde van een tijdperk.
Zijn chaotische persconferentie zorgde ervoor dat Oost-Duitsers de Muur afbraken. Letterlijk en figuurlijk. Het bleek het begin van het einde en de start van de hereniging van de beide Duitslanden.
Tien jaar geleden was het natuurlijk twintig jaar dat de beide landen weer één werden. In die tijd was ik twee dagen in Berlijn – op de terugtocht van een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz. Ik liep in Berlijn met een wat ouder echtpaar.
Zij heette Johanna. Haar naam herinner ik me nog, omdat het dezelfde naam is als het huis aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden. En omdat de moeder van Ernst Jansz ook Johanna heette. En omdat Ernst Jansz twaalf liederen van Dylan vertaalde onder de noemer Dromen Van Johanna.
Het echtpaar ben ik uit het oog verloren. Het reisverslag is in de kronieken van een kerkblad verschenen, met als titel Ten Oosten Van De IJssel.
Tags // 1989, Auschwitz, Berlijn, Berlijnse Muur, DDR-functionaris Günter Schabowski, de Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski, de Wende, Dromen Van Johanna, Duitse Demokratische Republiek, Duitsland, Ernst Jansz, Ernst Jansz - Dromen van Johanna, Günter Schabowski, Johanna, Ten oosten van de IJssel
Trackback from your site.