dec
09
2017

Diamonds & rust

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Bij mijn hofleverancier op muziekgebied kocht ik de elpee Diamonds & Rust van Joan Baez. Het album verscheen in april 1975, en zo ziet mijn versgekochte plaat er ook uit. Natuurlijk, dat is het charme van de fysieke verzamelaar. Op de binnencirkel met albuminformatie op kant b, is de naam van Nelleke geschreven.
Het titelnummer van dit album heet uiteraard ook Diamonds & Rust. Dit nummer zou de inspiratie zijn van Oh, Sister van Bob Dylan, dat een jaar later verscheen op diens album Desire. Maar Oh, Sister is ook de eerste song waarin God werd aangeroepen om een vrouw het hof te maken (“Tim Riley noted that it was the first time Dylan had invoked God as a method of wooing a woman, and that with Emmylou Harris, the song became a discourse on the fragility of love.”)
Maar Diamonds & Rust, een verwijtend liedje richting Bob Dylan. Baez had Dylan begin jaren zestig geïntroduceerd bij het folkpubliek. En zij was heimelijk verliefd op hem. Maar in plaats van iets van een tegenprestatie, deed Dylan niets terug. Hij gebruikte haar als springplank, en daarmee was hun relatie volgens Dylan voltooid. Het laatste couplet is helder:

Now you’re telling me
You’re not nostalgic
Then give me another word for it
You who are so good with words
And at keeping things vague
Because I need some of that vagueness now
It’s all come back too clearly
Yes I loved you dearly
And if you’re offering me diamonds and rust
I’ve already paid

De koningin van de folkmuziek past ervoor om versierd te worden met diamanten en roest. Aan mijn lijf geen polonaise. Desalniettemin is het interessant, dat Baez op deze zelfde elpee het nummer Simple Twist Of Fate opneemt. Dit is een Dylan-song van zijn zogenaamde echtscheidingsalbum Blood On The Tracks. Een lied over een verbroken relatie.
She was born in spring, but I was born too late.
Gaat dit over het huwelijk van Bob en Sara Dylan, dat zich in die dagen in een vergaande staat van ontbinding bevond? Of is het een metafoor voor de verhouding, die Dylan en Baez samen hadden? Dat zou kunnen. In ieder geval heeft Baez alle oneffenheden al geslecht.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.