apr
16
2015

Die Wende-spiekbriefje gevonden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

480x270

Het is gevonden: het spiekbriefje dat de Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski niet bij zich had toen hij het versoepelde reizen aankondigde. De avond van 9 november 1989 moest Schabowski aan de pers meedelen dat het reizen naar West-Duitsland werd versoepeld. Omdat hij zelf niet op de bijeenkomst van het partijbureau was geweest, kreeg Schabowski een spiekbriefje toegestopt met daarop de benodigde informatie.
Maar Schabowski verloor het briefje, en kon dus niet vertellen dat die soepele regels de dag erna zouden ingaan. Toen een Italiaanse journalist hem vroeg naar de ingangsdatum van het “nieuwe reizen”, stamelde Schabowski: “Dat is… voor zover ik weet… is dat meteen, per direct.”
Ruim veertig jaar leden de Oost-Duitsers onder het strakke regime van het communisme, geregisseerd door hun ‘vrienden’ in Rusland. De geheime dienst, de Stasi, hield haar burgers goed in de gaten: 1 op de 50 burgers was een zogenaamde Inoffizielle Mitarbeiter (IM). Voor een goed beeld van dit Oost-Duitse leven, is de film Das Leben Der Anderen uitstekend.
Wat zou er zijn gebeurd als Schabowski zijn spiekbriefje wél bij zich had, die avond van de negende november? Zouden de Oost-Duitsers de volgende dag de Muur omver hebben gehaald? We weten niet wat er niet gebeurd is: de geschiedenis is gelopen zoals het is gegaan.
Gelukkig.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.