feb
14
2020

Digitale retraite

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De morgen komt is de titel van de 40-dagenretraite 2020 van de jezuïeten. De retraite gaat Aswoensdag 26 februari van start.
Deelnemers aan de digitale retraite krijgen dagelijks een e-mail met daarin gebedsteksten, bestaande uit Bijbelteksten en meditatieve vragen. Het geheel vormt een innerlijke reis om het mysterie van Pasen intenser te beleven.
De teksten zijn dit jaar geschreven door dominee Judith van der Werf. Een primeur: Judith is de eerste vrouw en protestant die een digitale retraite voor de jezuïeten maakte. De vorige elf edities werden door jezuïeten verzorgd.
Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.ignatiaansbidden.org.
Enkele citaten van deelnemers aan de vorige 40-dagenretraite:
– “Ik heb in het openbaar vervoer in de stilte coupe de tijd genomen om de vastenretraite te doen, omdat er thuis veelal geen stilte is.”
– “Ik ben het meest blij dat ik als protestant mee mag/kan liften met m’n rooms-katholieke familie!”
– “De digi-tijd breekt aan; want gezien er steeds meer kerken niet meer actief zullen zijn, zullen wij gelovigen moeten leren gebruik te maken van de digitale mogelijkheden zodat we pelgrims blijven en geen dolers worden.”
– “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo’n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”

De auteur over de retraite
‘In de retraite gaat het om wachten, wachten op de morgen die komt. Niet afwachtend, maar waakzaam en open uitzien naar licht. Wat er ook gebeurt. En ook al is het duister voelbaar aanwezig, toch in alles je geest openhouden. In het vertrouwen dat er iets onverwachts kan gebeuren waardoor alles anders wordt.’

Aantal deelnemers
Er nemen ruim 15.000 retraitanten uit Nederland en Vlaanderen deel aan deze twaalfde digitale retraite.
Het gebedstraject volgt de traditionele periode van de 40-dagentijd, tot Paaszondag. Met Bijbelteksten, meditatieve vragen, gebedstips, geloofsimpulsen en inspirerende citaten bereidt de retraite de deelnemers voor op het feest van Pasen. Door het donker van Goede Vrijdag naar het licht van Pasen, waar de morgen ons wacht.

Hoe?
Deelnemers schrijven zich in door hun e-mailadres op te geven via www.ignatiaansbidden.org.

Inspiratie
De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. Voor de auteur van de 40-dagenretraite 2020 betekent dat: ‘Doorleef je eigen werkelijkheid en de dingen die je ervaart. Kijk niet weg. Niet van het duister, maar ga ook niet te makkelijk voorbij aan het licht. En dan de vraag: hoe komt God hierin naar mij toe?’

Wat meer?
Er is een gastenboek en er worden uitwisselingsgroepjes aangeboden in parochies, gemeentes, gemeenschappen, gebedsgroepen, thuis… De website biedt hiervoor een eenvoudige werkwijze. Een productie van www.ignatiaansbidden.org
ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de Advent en de 40-dagentijd. Ons doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.