jan
16
2018

Dolores O’Riordan

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Gisteren overleed Dolores O’Riordan, leadzangeres van de Ierse rockband The Cranberries. Plotseling. Ze is 46 jaar geworden.The Cranberries kregen internationale bekendheid in de jaren 90. Een van de grootste hits van de band was Zombie.
Ik ben geen kenner van het werk van The Cranberries. Wel heb ik iƩts van ze in de kast staan. En dan nog niet eens zozeer vanwege het eigen werk. Maar wel omdat hun akoestische uitvoering van Zombie op een verzamel-cd staat van MTV Unplugged.
Toen MTV nog een heuse muziekzender was, werden verschillende artiesten uitgenodigd om een unplugged-optreden te geven. Ongeplugd, dus onversterkt. Dat wil zeggen, met akoestische instrumenten. Zo kwamen onder meer R.E.M. (tweemaal), Bob Dylan, sting en Eric Clapton langs in de studio van de Music Television.
Het waren doorgaans goede optredens, deze akoestische shows. Zo wordt nog steeds nagepraat over de Nirvana-show en het concert van Dylan en van Clapton. Of de optredens van Kiss (voor het eerst zonder hun make-up!) of dat van Bruce Springsteen & The E-Street Band, die enkel de eerste nummers akoestisch vertolkte, om vervolgens elektrisch verder te gaan.
Van die optredens heeft MTV drie verzamelaars gemaakt, die achtereenvolgens verschenen in 2002, 2003 en 2004. Bij de derde editie is ook een dvd bijgeleverd. The Cranberries zijn op de eerste twee delen te horen. Zombie staat op de tweede verzamelaar, op de eerste uitgave is Linger terug te vinden. Twee liedjes op een totaal van 51 songs, dat doet natuurlijk geen recht aan de kwaliteit van O’Riordan.
Daar ben ik me zeker van bewust. Maar ik doe me niet beter voor dan ik ben; met het draaien van de Unplugged-cd’s lever ik mijn bijdrage aan het postume eerbetoon aan de Ierse zangeres.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.