Dominees Harskamp
HARSKAMP In de verschillende kerken in Harskamp ging het deze zondag over de plotselinge komst van 800 Afghaanse vluchtelingen en vooral over het uit de hand gelopen protest van jongeren daartegen. “Ik hoop dat degenen die daar leuzen scandeerden en Auschwitz erbij haalden, zich melden. Want daar zou ik toch heel graag mee in gesprek gaan,” zegt dominee Matthé Schreur van de Hervormde Kerk tegen Omroep Gelderland.
In de Gereformeerde Kerk in Harskamp klinkt zondag een zucht vanaf de kansel: “Oh God, wat een week hebben wij achter de rug”, zegt predikant Keimpe Dijk. “Wij zijn hier bij elkaar om op verhaal te komen en dat hebben we wel nodig ook.”
Dinsdag kwamen de eerste Afghaanse vluchtelingen aan op de legerplaats in Harskamp waar ze voorlopig opgevangen worden. Diezelfde avond protesteren een paar honderd mensen tegen de komst van de vluchtelingen, onder meer met spandoeken met daarop ‘eigen volk eerst’ en door het in brand steken van autobanden.
‘Mensen uit ons dorp’
Dominee Schreur van de Hervormde Gemeente had zondag ook graag zijn gemeente toegesproken, maar hij zit thuis omdat hij de uitslag van een coronatest nog niet binnen heeft. “Wat ik had willen zeggen, is dat we niet moeten denken dat het over anderen gaat die geprotesteerd hebben, dat het geen jongeren uit onze kerkgemeente zijn. Laten we ter harte nemen dat het mensen zijn uit ons dorp en dat we met hen het gesprek moeten aangaan. Want dit staat haaks op wat Jezus gezegd heeft, dat je God moet liefhebben met heel je hart en je naaste als jezelf.”
In gesprek
Ouderling Johan Meuleman van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente: “We komen als kerkraad dinsdag bij elkaar en dan gaan we het er zeker over hebben. Dan gaan we ook uitzoeken of er misschien jongeren bij zijn geweest vanuit onze gemeente, om met ze in gesprek te komen, maar ook om te kijken kijken wat we voor de vluchtelingen kunnen doen. Er zijn al acties opgestart om kleding of telefoonopladers in te zamelen.”
Hij is blij dat in de media niet alleen aandacht is geweest voor de rellen, maar ook voor de acties die nu voor vluchtelingen worden ondernomen.
Geschrokken
Veel kerkgangers schrokken van de protesten. “Heel naar dat dit gebeurt in ons dorp”, zegt Chantal van Dreven. “We moeten er juist zijn voor onze naasten. Maar deze jongeren die protesteerden zijn ook onze naasten. En dus moeten we er voor hen ook zijn en in gesprek gaan.”
‘Mensen hadden snel hulp nodig’
Maar begrip opbrengen voor de actie van de jongeren vindt iedereen lastig. Ouderling Meuleman: “De opvang in Harskamp heeft ons misschien inderdaad overvallen, maar dat kon ook niet anders; deze mensen hadden heel snel hulp nodig en onze legerplaats biedt dat.”
Open armen
Thuis wachtend op de uitslag van zijn coronatest, bevestigt dominee Matthé Schreur ook nog dat het opvangen van vluchtelingen juist door de kerkgemeente alleen maar met open armen kan. “We zijn al volop in gesprek met de gemeente wat wij voor de vluchtelingen kunnen doen. En ik wil in gesprek met de mensen die daar scandeerden, om te zeggen dat dit niet kan en dat je er moet zijn voor een mens in nood.”
Bron: Omroep Gelderland
Tags // Auschwitz, Chantal van Dreven, dominee, dominee Dijk, dominee Keimpe Dijk, dominee Matthé Schreur, dominee Schreur, Gereformeerde Kerk, Gereformeerde Kerk Harskamp, Harskamp, hervormde gemeente, Hervormde Gemeente Harskamp, Johan Meuleman, Keimpe Dijk, Matthé Schreur, Omroep Gelderland, ouderling, ouderling Johan Meuleman, predikant, predikant Keimpe Dijk
Trackback from your site.