jul
09
2018

Doop

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Koningin Elizabeth en prins Philip zullen maandag niet aanwezig zijn bij de doop van hun achterkleinkind prins Louis. Voor de afwezigheid van het staatshoofd en haar echtgenoot is geen reden gegeven. Prins Louis wordt gedoopt in St. James’s Palace, een van de oudste koninklijke paleizen in Londen. St. James’s Palace werd gebouwd voor koning Hendrik VIII en was de koninklijke residentie van 1691 tot 1837.
Een anglicaanse aangelegenheid. Elizabeth is naast staatshoofd ook het hoofd van de Episcopaalse Kerk van Engeland, ooit begonnen door koning Hendrik VIII. Zo’n doopdienst is in Engeland gauw ook een (kerk-)politieke zaak. Enigszins vergelijkbaar met het Huis van Oranje – dat Maxima van katholieke huize was, werd indertijd nog als een punt van aandacht beschouwd bij de protestantse koninklijke familie.
Maar vooral is de doop een mooi moment. Een prachtig symbool, als teken van Gods verbond met het kleine kindje. Dat is waar het om gaat bij de doop in St. James’s Palace. Politieke zaken moeten niet worden besproken, als het moment van iets heel anders getuigt.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.