jan
06
2017

Driekoningen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vandaag is het Driekoningen, in het kerkelijke jaar ook wel Epifanie of Openbaring van de Heer (“Solemnitas Epiphaniae Domini” in het Latijn) genoemd. Met deze feestdag wordt herdacht, dat de wijzen uit het oosten hun kraambezoek brachten aan de pasgeboren Jezus Christus, in een kribbe in een stal te Bethlehem. Het is zoals de Britse rockband Queen in 1973 zong:

It all began with the three wise men
Followed a star took them to Bethelehem
And made it heard throughout the land
Born was the leader of man
All going down to see the Lord Jesus
All going down to see the Lord Jesus
All going down

De geschiedenis van deze Driekoningen is terug te vinden in het evangelie naar Mattheüs, hoofdstuk 2 vers 1 tot en met 18. Ook hebben deze drie oosterlingen elk hun naam gekregen: In het Grieks heten ze Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.
Volgens de evangelist hebben de mannen een ster gezien, waarmee wordt gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (deze geschiedenis staat in Numeri 24:17).
Sla de Bijbel er nog maar eens op na. De Nieuwe Bijbelvertaling vertelt dat na de geboorte van Jezus weliswaar wijzen (‘magiërs’) op bezoek zijn geweest. Zij brachten drie cadeau’s mee: goud, wierook en mirre. Maar het aantal wijzen of magiërs wordt niet genoemd; dat het er drie zouden zijn, kan te maken hebben met het aantal verschillende presentjes. Maar ook dat is maar de vraag, want wie zegt wat van welk cadeau de hoeveelheid was?
“De traditie” is met dit historie aan de haal gegaan en heeft er iets van gemaakt. Doet dat er toe wat het exacte aantal kraambezoekers? Doet het er toe of het magiërs waren of koningen? Het vraagt wel om de bronnen goed te blijven lezen. De Bijbel op zijn smalst, dat is wel het mooist. Zoals dat eigenlijk voor alles geldt, wat je op het smalst benaderd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.