jan
23
2018

Dry your eyes

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Neil Diamond is direct gestopt met touren. Bij de Amerikaanse zanger is parkinson vastgesteld. Op advies van zijn dokter is het laatste deel van zijn jubileumtournee daarom afgelast.
Ik moest bij dit nieuws gelijk denken aan het nummer Dry Your Eyes van het album Beautiful Noise uit 1976. Een ballade voor een nieuwe middag. Je weet het natuurlijk niet, maar ik denk dat Neil Diamond bij zo’n diagnose zo zijn tranen heeft laten rollen van achter zijn grote zonnebril vandaan.
Hij schreef het nummer met Robbie Robertson, die het album Beautiful Noise ook produceerde. De hele wereld moest ook weten dat Robertson de plaat produceerde, want het staat met duidelijke letters voor op de hoes: “Produced by Robbie Robertson.” Misschien was het vooral een signaal naar The Band.
The Band was op dat moment al in verre staat van ontbinding. Het afscheidsconcert in Winterland werd het laatste optreden van deze groep in de originele bezetting. Dat had veel, zo niet alles te maken met de status die Robertson voor zichzelf had opgeëist.
The Band begon ooit, begin jaren zestig, als The Hawks, de begeleidingsband van Ronnie Hawkins. Later werden ze The Band, toen Bob Dylan ze meenam op zijn elektrische tournee. Het waren vier Canadezen en een Amerikaanse boerenzoon uit Arkansas zonder één echte leider.
Totdat de gitarist vond dat hij die aanvoerder was. Niet zozeer omdat hij als gitarist altijd in het midden van het podium stond. Wel omdat hij de belangrijkste songwriter was en daarmee ook de grootverdiener onder zijn gelijken.
De andere Band-leden trokken zich steeds minder van hem aan. Zie hier een ontbindende factor van jewelste.
Maar Robertson liet via de hoes van Beautiful Noise weten dat hij heus wel wat in petto had.
Dry your eyes. Het zijn welhaast troostende woorden voor de man, die een halve eeuw onderweg was.

Dry your eyes, take your song out
When it’s a newborn afternoon
And if you can’t recall the singer, can you still recall the tune?
Dry your eyes and play it slowly, just like you’re marching off to war
Sing it like you always wanted, like you sung it once before
And from the center of the circle, to the biggest of the waiting crowd
If it ever is forgotten, sing it long and sing it loud
And come dry your eyes

Hier doen we het mee.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.