feb
15
2019

Duel

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Donderdag was het Valentijnsdag. Het is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. ’s Avonds werd in De Harmonie in Leeuwarden Het Duel uitgevoerd, een toneelbewerking van Anton Tsjechovs enige korte roman uit 1891. De bewerking is van Jacob Derwig, die ook de rol van Nikolaj von Koren op zich neemt.
Bob Dylan zegt dat hij is geïnspireerd door de korte verhalen van Tsjechov. Het album Blood On The Tracks (BOTT), waarvan afgelopen najaar een uitgebreide box verscheen als aflevering van de Bootleg Series, kent de basis bij de Russische schrijver en arts. Zegt Dylan zelf.
Anderen zeggen dat BOTT Dylans echtscheidingsplaat is, waarin hij verslag doet van zijn huwelijk-in-ontbinding met Sara Dylan-Lownds. Een citaat uit een interview van zoon Jakob zou dat onderbouwen: “Als ik naar Subterranean Homesick Blues luister, sta ik te swingen, net als jij. Maar als ik naar Blood On The Tracks luister, dat gaat over mijn ouders.”
Het huwelijk in ontbinding. Sara zou de ontrouw van Bob niet meer accepteren. Niet echt een Valentijntje, dat huwelijk tussen Bob en Sara.
Het Duel is ook de titel van het boekenweekgeschenk van 2010, geschreven door Joost Zwagerman. De Boekenweek hanteerde dat jaar als motto Titaantjes – opgroeien in de letteren. Onderwerp van deze week was kunst(vervalsing).
Vervalste Zwagerman Tsjechov, door zijn geschenk dezelfde naam te geven? Of is het een vorm van liefde?

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.