jun
29
2015

Dutchbat

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Drie bondgenoten, de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk, weigerden in 1995 luchtsteun te verlenen aan Dutchbat-III. Dit Nederlandse legeronderdeel, onder de vlag van de VN, had twintig jaar geleden als doel om de Bosnische moslimenclave in Srebrenica te beschreven tegen de Bosnisch-Servische troepen generaal Ratko Mladić. De bescherming liep uit op een immens groot drama, de enclave viel en zeker 6.000 moslims werden vermoord door Mladić.
Naar nu blijkt, konden de Nederlanders ook geen daadwerkelijke bescherming bieden. Wegens het gebrek aan luchtsteun door bondgenoten. Dat zegt althans onderzoeksprogramma Argos, dat maandagavond een documentaire over de val van Srebrenica uitzendt.
Wat ging er eigenlijk mis? Wat gebeurde er überhaupt tijdens de zomer van 1995, in het voormalige Joegoslavië? Ik weet het niet precies; ik kan me weinig van die zomer herinneren. Is me dat te verwijten, als 9-jarig jongetje? Dat vermoed ik niet. Reconstrueren kan natuurlijk altijd, hoewel ik niet de illusie heb dat ik het rapport van NIOD kan overdoen of in het kort kan samenvatten.
Ik weet natuurlijk van het beruchte fotorolletje, dat verdwenen zou zijn. Ik ken uiteraard ook de beelden van overste Thom Karremans, die met Mladić staat te proosten en een schemerlamp cadeau krijgt. Ik weet hoe politiek gevoelig de val van Srebrenica lag; toen het tweede kabinet-Kok een maand voor de reguliere verkiezingen viel over het NIOD-rapport, werd ik me politiek bewust.
Dutchbat.
Het is een goed journalistiek onderwerp om in te duiken. Omdat er steeds weer nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Omdat het een van de meest absurde geschiedenissen is, waarbij Nederland betrokken is. Ik volg het onderwerp met een journalistieke interesse, maar blijf me elke keer afvragen: wat is daar nou precies gebeurd?

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.