jan
30
2019

Dwarsverbanden: Archibald

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In 1997 verscheen bij de Groningse uitgeverij Discursief het boekje Archibalds Afscheid van Gertjan Aalders. Van de auteur kreeg ik twee decennia later taalkundig en poëtisch onderwijs tijdens mijn studie Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Windesheim.
Archibald is de naam van de hoofdpersoon uit het debuutroman van Harry Mulisch uit 1952: archibald strohalm. Inderdaad, zonder beginkapitalen.
De naam is ook de voornaam van Archibald MacLeish, een Amerikaanse dichter en schrijver. Deze Archibald ontving drie Pulitzerprijzen: in 1933 voor Conquistador, in 1952 voor Collected Poems 1917-1952 en in 1959 met zijn toneelstuk J.B., over de Bijbelse figuur Job. In 1969 vroeg MacLeish aan Bob Dylan of de liedjesschrijver nummers wilde aanleveren voor de musical The Devil and Daniel Webster van Stephen Vincent Benét, dat MacLeish aan het omwerken was.
Dylan wilde wel, maar zijn songs werden afgekeurd door MacLeish. Voor Dylan geen enkel probleem: de afgekeurde liedjes vormden de basis voor New Morning, een elpee waarmee de zanger zich mogelijk wilde revancheren voor de matige dubbelaar Self Portrait.
Ook dat is een soort afscheid van Archibald.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.