feb
20
2017

Dwarsverbanden: Big Yellow Taxi

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Op de radio zong Mathilde Santing het liedje Big Yellow Taxi van Joni Mitchell. Santing zong het liedje in het kader van het thema ‘Protestsongs’. Ik moest gelijk denken aan de versie van “protestzanger” Bob Dylan. Zijn versie is terug te vinden op de elpee Dylan uit 1973. Begin jaren zeventig had Dylan onenigheid met zijn toenmalige platenmaatschappij Columbia Records, waarna David Geffen van Asylum Records de zanger contracteerde. Omdat Dylan nog een contractuele verplichting had bij Columbia en deze niet zou inlossen, kwam Columbia met een album met restjes uit de opnamesessies voor Self Portrait en New Morning. Eén van die restjes is Big Yellow Taxi.
Er is nog een andere verie van Big Yellow Taxi. Deze is terug te vinden op Hard Candy, het vierde studioalbum van de Counting Crows (2002). Op deze cd staat ook het nummer “If I Could Give All My Love -or- Richard Manuel Is Dead”. Dit is een hommage aan Richard Manuel. Hij was de zanger en pianist van The Band, de voormalige begeleidingsband van Ronnie ‘The Hawk’ Hawkins en van Bob Dylan. Met die laatste nam The Band de elpee Planet Waves op, het enige studio-album van Dylan en The Band.
Hard Candy telt nóg een dwarsverband, namelijk Holiday in Spain. In 2004 scoorde Counting Crows een nummer 1-hit met dit nummer, als tweetalig duet met de Zeeuwse band BLØF. Een jaar later maakte BLØF de cd, Umoja wat in het Swahili: ‘saamhorigheid, eenwording en eenheid’ betekent. Op dit album is het liedje Hemingway te horen. Hemingway is volgens de liner notes in maart 2004 opgenomen op de veranda van een huis aan zee, Santa-Fe, Havana (Cuba). De Spaanse vertaling is van Annet Jimènez Rodriguez & Peter Slager; behalve de Zeeuwse band zijn ook het Gustav Klimt Kwartet te horen (Arlia de Ruiter – 1e viool, Lorre Trytten – 2e viool, Mieke Honingh – altviool en Bastiaan van der Werf – cello), aangevuld met Eliades Ochoa – Zang & gitaar, Alberto Rodriguez Pineda – Tres en Haruhiko Kono – Quiro.
Santa-Fe, dat is ook weer een titel van een liedje van Bob Dylan. Onder meer te vinden op The Bootleg Series, vol. 1 – 3 en op The Basement Tapes Complete (BS 12, schijfje 5).
The Basement Tapes Complete is aflevering twaalf uit de fameuze Bootleg Series van Bob Dylan, één van de niet-reguliere albums van de zanger – in dit geval ook nog met The Band. Met The Band speelde Dylan één reguliere studioplaat in bij Asylum Records, een platenlabel dat hem had weggekaapt bij Columbia Records.
Die op haar beurt dit “verraad” wreekte met het album Dylan, waarop Dylan’s versie van Big Yellow Taxi te horen is. En zo is de cirkel van dit dwarsverband weer rond.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.