feb
01
2018

Dwarsverbanden: Ernst Jansz

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Na het uiteenvallen van Doe Maar, bleef oprichter Ernst Jansz actief in de muziek. Net als vrijwel alle andere Doe Maar-leden, hoewel er wel verschillen waren. Met name tussen Jansz en bassist/zanger Henny Vrienten. Die laatste ontwikkelde zich tot een allround-muzikant, die veel (tijdelijke) projecten tot commerciële successen wist te brengen.
Zoals bijvoorbeeld The Magnificent 7, de filmmuziek, de melodieën voor onder meer Klokhuis als assistent en opvolger van Harry Bannink, en natuurlijk de supergroepen Aardige Jongens (met Frank Boeijen en Henk Hofstede) en Vreemde Kostgangers (met Boudewijn de Groot en George Kooymans). Wat muziek betreft, is Jansz een ander verhaal.
De toetsenist is altijd trouw gebleven aan zijn muziek, de reggae, de krontjong. Waar Vrienten goed aan zijn muziek heeft kunnen verdienen, gaat het Jansz veel meer om het plezier maken met muziek. Zo maakte hij eind jaren tachtig twee cd’s met vriend en gitarist Jan Hendriks en diens geliefde Rieanny Janssen. Het resultaat: de gelegenheidsformatie Rienne Va Plus, met muziek waarbij het trio zich liet inspireren door de jaren 30/40.
Eén van die nummers is Sweet Expectation Street. Een nummer dat hij zelf schreef. Voor zijn album Molenbeekstraat maakte Jansz een Nederlandse tekst op dit nummer: De straat van de zoete verwachting. Iets wat hij vaker heeft gedaan, zoals bij het nummer Miljonairs, ook weer een lied van Rienne Va Plus, dat indertijd Money makes Millionaires heette, maar dat in de Nederlandse versie op zijn solo-debuut De Overkant uit 1999 verscheen.
Van iets recenter datum is De Jonge Ernst Jansz, terug te vinden op de cd De Neerkant, de soundtrack van het gelijknamige boek, waarin Jansz als chroniqueur de jaren van CCC Inc. Beschrijft. De Jonge Ernst Jansz is en bewerking van het CCC-nummer Dead End Trail, geschreven door Joost Belinfante voor de elpee Watching The Evening Sun. Natuurlijk kennen we ook de vertalingen van twaalf Bob Dylan-songs, verschenen op Dromen Van Johanna uit 2010.
Het zijn zomaar wat dwarsverbanden in het rijke oeuvre van Ernst Jansz.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.