jan
09
2020

Dwarsverbanden: Leo de Block

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Op de site Parlement.com stond begin deze week een stuk over het aftreden van minister Leo de Block. Hij was in het kabinet-De Jong (196-1971) minister van Economische Zaken. Hij wilde zich, anders dan zijn collega’s, niet neerleggen bij de metaal-cao waarin een aanzienlijke loonstijging was voorzien.
In het artikel wordt ook de naam van PvdA-Tweede Kamerlid Gerda Brautigam genoemd. Zij viel de minister aan op de prijsstijgingen ten gevolge van invoering van de b.t.w., iets wat volgens de parlementaire website meespeelde in De Block’s aftreden.
Brautigam was tussen 1963 en 1972 volksvertegenwoordiger. Zij was aanvankelijk journaliste bij Het Vrije Volk waarvoor ze onder meer reisverslagen maakte. In 1961 versloeg zij het proces-Eichmann voor haar krant.
Zij bevindt zich in goed gezelschap, wat dat laatste betreft. Ook Harry Mulisch deed verslag van dit proces, voor het Elseviers Weekblad. Die verhalen zijn gebundeld in het boek De Zaak 40/61, dat in 1962 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij.
Ook filosofe Hannah Arendt was bij dit proces aanwezig. Haar kroniek uit 1963 luidde Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil, dat zes jaar later in Nederland verscheen als Eichmann In Jeruzalem – De banaliteit van het kwaad. Een reportage.
Daar moest ik aan denken bij het lezen van het stukje over Leo de Block.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.