sep
25
2018

Dwarsverbanden: Moria

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In Griekenland worden tal van buiten-Europese vluchtelingen opgevangen. Eén van de kampen is Moria. In het kamp Moria op Lesbos zijn bijna drie keer zo veel mensen als de capaciteit toelaat. Ongeveer 9000 migranten verblijven daar in tenten en containers onder slechte hygiënische omstandigheden op een voormalige militaire basis. Mensen staan vaak uren in de rij om wat te eten te krijgen.
De naam Moria doet me denken aan het verhaal van Abraham en Isaäk. De chroniqueur van Genesis 22 vertelt dat God aan Abraham dat hij naar het gebied moet gaan waarin de Moria ligt. Daar krijgt Abraham nog wel de volgende opdracht. Dat hij zijn zoon moet offeren, wordt pas bij de volgende zet duidelijk.
Als God Abraham roept, antwoordt de aartsvader met ‘Ik luister’. In het Hebreeuws staat hier Hineni, hier ben ik. Ik ben klaar, mijn Heer. In het titelnummer You Want It Darker van de gelijknamige cd, zingt wijlen Leonard Cohen: “Hineni, hineni / I’m ready, my lord”. Cohen kreeg begin jaren zestig een studiebeurs die hem in staat stelde zich terug te trekken op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Jensen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven werden). Daarna verschenen de dichtbundel Flowers for Hitler (1964), zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966) die gemengde kritieken ontvingen en weinig lezers trokken, en opnieuw een bundel gedichten Parasites of Heaven (1966).
Hydra, Griekenland, maar geen Lesbos. Dat zou ook te mooi zijn, dat Cohen geleefd zou hebben op een plek waar nu vluchtelingen worden opgevangen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.